Betalingskortets historie
Å betale med kort i butikker virker for mange å være en relativt ny trend. Fortsatt sverger en stor del av befolkningen til kontant betaling, slik at de færreste vil tro oss når vi sier at ideen om kortbetaling har røtter så langt tilbake som i 1887.

Dog var det først rett etter den andre verdenskrigen at vi ble introdusert for det første betalingskortet i verden.

"Charge-it"
Dette var navnet på verdens første betalingskort. En bankmann med navn John Biggins stod bak det, og det fungerte litt annerledes enn hva vi er vant med i dag.

Alt man gjorde med det var å vise det i butikken, så ville butikken skrive ut en kvittering som de sendte til banken.

Deretter krevde de inn pengene hos banken, som igjen krevde betaling fra eieren av kredittkortet. Med andre ord noe mer komplisert enn hva man gjør i dag, men allikevel er det grunnlaget for systemene vi bruker nå.

Kort i Norge
På starten av 70-tallet kom det første kredittkortet til Norge, og det var "naturligvis" American Express.

Det var først på slutten av 70-tallet at Visa kom til Norge, men på kort tid hadde over en halv million nordmenn skaffet seg et kort fra tilbyderen enten med kreditt eller debet.

I starten fungerte bankkortene som et identitetsbevis når man skulle kjøre ut lønn via sjekk istedet for kontant, men det tok ikke lange tiden før vi skulle bli introdusert for elektroniske transaksjoner.

Utover 80-tallet ble kortene utstyrt med magnetstripe, slik at man kunne ta ut kontanter i minibanker og etterhvert begynne å bruke kortet som betalingsmiddel i butikker. Dette var dog svært lite utbredt de første årene, ettersom teknologien var dyr.

Slik er det ikke i dag, der vi nordmenn ligger helt i Europa-toppen når det kommer til kortbruk. Det er nemlig utstedt omkring 7 millioner kort (debet og kreditt), som tilsvarer nesten to kort per nordmann!

Kredittkort historie
© 2013 - 2023, KredittkortPåNett.no, Alle rettigheter forbeholdt Walle Inter Media AS. - Kontakt oss - Sidekart
Forbrukslån
Mest populære kredittkort
Kredittkort på nett
Kredittkort på nett
365Direkte MasterCard
Følg oss på facebook
Betalingskortets historie